2014. február 24., hétfő

شله زرد و دوغ

Megfőztem a perzsa a vacsit a barátoknak, és a múlkor leírt recepten kívül készítettem sholeh zard-ot is, ami egy finom rizses desszert, meg doogh-ot, ami egy yoghurtos ital.
Szerencsére ízlett nekik, most a hús se lett száraz.



A sholeh zard receptje: (itt 4 főre, én többre csináltam)

Összetevők:
250 g rizs
500 g cukor (ez nekem nagyon nagyon soknak tűnt, kevesebbet raktam bele és finom lett úgy is)
4 ek olaj
1/2 tk sáfrány
1/2 csésze rózsavíz
2 ek reszelt vagy tört pisztácia
2 ek őrölt mandula
1/2 tk őrölt fahéj

Mosd meg a rizst alaposan kb 3szor, adj hozzá 6szor annyi vizet (na én nem hatszor annyit raktam hozzá, kevesebbet, és ehető lett) és forrald fel (közben persze kevergesd az alját). Amikor a rizs egészen megpuhul, add hozzá a cukrot és jól keverd el.
Forrázd le a sáfrányt 1-2 deci vízzel és öntsd a rizshez. Melegítsd fel az olajat és add hozzá azt is (nekem túl meleg lett és kicsit fröcskölt, óvatosan!) Add hozzá a mandulát és a rózsavizet is, keverd meg jól.
Rakd sütőbe, süssed 100-150 fokon fél óráig. Ha kész van, pisztáciával és fahéjjal díszítsd a tetejét.



(a képet és a receptet a doogh-hoz a www.mypersiankitchen.com oldalról szereztem)

A doogh receptje

Összetevők:
1 csésze joghurt
3 csésze víz

1/2 ek szárított menta (de szerintem a friss is jó)
jégkocka

Elég ördöngös a feladat: keverd össsze a hozzávalókat :)

Próbáljátok ki, nagyon finomak!


2014. február 15., szombat

Csirke kebab زرشک-es rizzsel

Jövő héten főzök pár barátomnak egy perzsa vacsit, és hogy ne süljek fel, most hétvégén itthon a családnak próbaképp elkészítettem a menüt; csirke kebabot rizzsel, ahogy a perzsák készítik.
A rizs egy részét sáfránnyal megfestik, nagyon jól néz ki. A rizst magát másképp készítik mint ahogy megszoktam.
Kandírozott borbolyát, perzsául zereshk-et (زرشک) kevernek hozzá. Mmmm...

Recept a csirke kebabhoz:

Hozzávalók:
1 kg csonttalan bőrtelen csirke
2 citrom leve
1/2 teáskanál sáfrány
Fél bögre víz
4 ek olívaolaj
1 durvára vágott hagyma
3 ek összevágott petrezselyem
bors

Mosd meg és vágd kb 5 centis darabokra a húst. Forrald fel a vizet, öntsd a sáfrányra, majd rakd félre hűlni.
A páchoz keverd össze a sáfrányos vizet, citromlevet és az olívaolajat, sózd és borsozd meg. Keverd össze a csirkét, a hagymát és a petrezselymet egy jól zárható edényben, öntsd rá a pácot, rázd össze. Rakd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szúrd fel a csirkedarabokat hurkapálcára vagy vékony nyársra. Grillezd kb negyed óráig, míg enyhén megpirul, közben kenegesd a páccal hogy ne száradjon ki a hús.
(nekem sajna kiszáradt kicsit mert nem figyeltem a kenegetésre)

Recept a rizshez:

Hozzávalók:
1 bögre rizs
1 tk sáfrány
1-2 maréknyi aszalt borbolya
víz
kevés só
kevés olaj
1 ek cukor
1 ek vaj vagy főzőmargarin

Háromszor mosd át a rizst majd engedj rá annyi vizet, hogy kb 1 centivel magasabban legyen a vízszint a rizshez képest (micsoda megfogalmazás...). Önts rá kevés olajat és sózd meg kicsit. Fedő nélkül forrald el a vizet róla, hogy kicsit szottyos legyem még a rizs, ilyenkor még kicsit kavargathadod. Ezután fedd le konyharuhába csavart fedővel és nagyon kicsi tűzön hagyd főni negyed órát. Az alja egy kicsit meg fog pirulni, azt ne tálald majd, viszont külön nagyon finom elropogtatni. vegyél egy keveset a rizsből és kb egy decinyi vízzel leforrázott sáfránnyal öntsd le, majd hagyd, hogy teljesen magába szívja a rizs. A sárgára festett rizst öntsd a fehér tetejére. 

Áztasd be a borbolyát 10 percre majd törölgesd meg szalvétával. Olvaszd meg a vajat/margarint egy serpenyőben, rakd hozzá a borbolyát és a cukrot. 2-3 percig kevergesd, semmiképp ne tovább, mert keserű lesz. Rakd a rizsre.

Próbáltam dokumentálni a dolgokat ezekkel a csodálatos fotográfiákkal.
A képen 4 citrom van, anyu szerint az kicsit sok lett volna, igazat adtam neki.
Ja, és anyukám párolt hozzá egy kis bébirépát.
Magamnak stílusosan csorba tányérba tálaltam. 





Ez a kedvenc lapostányérom.